Landfolk Logo
Explore all summer houses
Arkitektens bud på, hvad lys og æstetisk bæredygtighed gør for sommerhuset
Interview

Arkitektens bud på, hvad lys og æstetisk bæredygtighed gør
for sommerhuset

Arkitekten Jesper Kusk fortæller om byggerier, der kan bestå tidens gang, om lys og lyds betydning, og hvad et godt sommerhus er for ham.

Lyde, lys og sanser bliver ikke stimuleret i den travle hverdag, og sommerhuset er, ifølge arkitekt, Jesper Kusk, en af vejene til at komme tættere på naturen. Vi søger naturen, når vi rykker i sommerhus, men hvordan kan man skabe sommerhuse, der har respekt for den natur, det står i?

Vil du fortælle lidt om, hvad du laver til dagligt?

Til dagligt arbejder jeg som arkitekt på min egen tegnestue. Jeg går meget op i kvaliteten af lys, og ser gerne at udelivet forenes med arbejdsdagen, så vi har arbejdet på at skabe nogle arbejdspavillioner, som kan forlænge sommeren og opløse kontakten mellem ude og inde. Det er spændende, fordi det er noget arkitekter i generationer har arbejdet på at gøre. Jeg har været med til at lave alle mulige byggerier lige fra børnehaver til universitetsbyggerier, til miljøcentre og masser af kontorbyggeri, så jeg har faktisk rørt ved alle byggeriets funktioner, størrelser og skala.

Jeg har været på nogle store tegnestuer i mange år, men projektet ved Følle Strand var dét, der fik mig til at springe ud som solo-arkitekt. Og nu, hvor jeg er startet selvstændigt, har jeg fundet ud af, at fællesskaber betyder meget mere for mig i hverdagens arbejde end projektets størrelse.

Jeg drives af at skabe steder, hvor der er social interaktion, hvor mennesker mødes, og hvor der opstår hjerterum. Jeg leder altid efter dét sted, hvor det sociale liv og energi ses i projektet. For mig er der ligeså meget glæde i at tegne det lille hus, som det helt store projekt, så længe der er gode værdier og intentioner bag projektet – nogle som vi kan stå inde for i forhold til materialevalg, kvalitet og bæredygtighed. Jeg og mine kollegaer bygger altid med en ambition om, at det er noget, der kan bestå i mange år.

Jeg drives af at skabe steder, hvor der er social interaktion, hvor mennesker mødes, og hvor der opstår hjerterum.

Hvad karakteriserer et godt sommerhus fra dit perspektiv?

Hvis jeg skal tænke helt overordnet, så er et godt sommerhus et sted, hvor man kan få en pause fra en travl hverdag. Få et skifte og finde ro. Skabe trygge rammer. Vi bliver mere og mere bymennesker, og så bruger vi sommerhuset til at komme ud og tilbage til naturen. Vi vil gerne i kontakt med naturen igen, og derfor handler det om at genskabe og etablere den naturlige kontakt mellem mennesker og naturen. Sommerhuset er jo en mulighed for at komme det i møde - for oftest ligger de naturskønne steder, og ved at præcisere kiggene fra sommerhuset, kan man indramme den natur, man gerne vil tæt på. Vi skal skabe den nære relation til naturen; et sted med godt dagslys, og hvor man kan komme ned i gear. Arkitekturen skal understøtte ønsket om, at rykke udenfor, hvor der er læ, hvor der er sol og hvor der er ly for regnen. I bund og grund, så er et godt sommerhus, for mig, et sted, hvor man er tæt på naturen og hvor man kan slappe af.

Du er i gang med et sommerhusprojekt på Følle Strand. Hvordan går det?

Fiskerhuset ved Følle Strand er næsten blevet færdigt her i sensommeren, og projektet betyder rigtig meget for mig. Da Henrik, som ejer sommerhuset, viste mig grunden, gjorde jeg det klart, at hvis man skulle bygge dér, så var man altså forpligtet til at gøre det godt. Det var vigtigt for mig, som arkitekt, at lytte til Henriks behov og ønsker og derudover forsøge at forstå stedet og dets historie. Det er jo kendetegnende for den danske kyst, at der ligger mange fiskerhuse, og denne fortælling synes jeg var essentiel at få med ind i arkitekturen. Vi kiggede på mange forskellige løsninger og undersøgte forskellige vinkler. Hvor er der godt dagslys? Hvor kan vi skabe lækroge? Og hvad er det for nogle udfordringer, der er, når man bygger så tæt på vandet? Sommerhuset er blevet en fortolkning af de gamle fiskerhuse, hvor de tre enheder står forskudt af hinanden, så der bliver skabt nicher og lækroge både udenfor og indenfor.

Jeg tror på, at ophold og aktiviteter i naturen styrker menneskers sundhed og livskvalitet, så vi brugte meget tid på at sørge for at få dagslys og frisk luft ind i sommerhuset.

Hvad er Jesper Kusk Arkitekter

Jesper Kusk Arkitekter sidder til dagligt i BLOX-hub i Fæstningens Materialgård i Københavns havn – et kontorfælleskab, hvor forskellige arkitekter, Innovationsfonden og ingeniører er samlet ét sted for at skabe bedre byer. Et spændende og inspirerende sted, hvor netværk er med til at forme projekter. Du kan følge med i Jespers projekter på Instagramprofilen @jesper_kusk_arkitekter eller på hjemmesiden.

Hvilke drømme og behov skulle opfyldes i sommerhuset ved Følle Strand?

Henrik havde kun 46 kvadrameter at gøre godt med, så vi måtte tænke kreativt med hensyn til ruminddelingen. Han drømte om et sted, hvor familien kunne være sammen samtidig med, at små nicher og kroge gav mulighed for alenetid. Konstruktionen af sommerhuset som tre små fiskerhuse har gjort, at man i det ene rum kan sidde og spille kort hele natten med vennerne uden, at det forstyrrer resten af familien, og når hovedet skal have et hvil dagen efter, kan der lukkes af for køkkenafdelingen, og familiens sysler kan fortsætte uforstyrret. Meningen er, at det hele flyder sammen, når skydedørene er åbne, men at man også kan lukke af, hvis man vil nyde tiden hver for sig med en god bog.

Følle Strand er kendetegnet ved, at der både er kig til Kalø Slotsruin og til Århusbugten. Det var derfor helt naturligt, at der skulle etableres hjørnevinduer i begge retninger, så naturen blev en del af huset. Jeg tror på, at ophold og aktiviteter i naturen styrker menneskers sundhed og livskvalitet, så vi brugte meget tid på at sørge for at få dagslys og frisk luft ind i sommerhuset.

Vi har arealoptimeret de få kvadratmeter, så alle vinduesrammer fungerer som opholdsarealer, og der findes ikke gangarealer i huset, der ikke kan bruges til læsekrog eller siddeplads. Vi har tænkt på det på samme måde, som var det et skib - alle arealer skal bygges med mulighed for mange forskellige slags aktiviteter. Pladsbegrænsningen var et spændende benspænd ved byggeriet på Følle Strand, fordi familien har så specifikke behov for opholdet i sommerhuset. Akustikken skulle blandt andet reguleres bedst muligt pga. de store glaspartier, og derfor er der træ på vægge, gulve og lofter. Det giver en særlig duft og indeklima, for det er varmt at røre ved og varmt at se på. Det tager pusten ud af det hektiske hverdagsliv. Det giver en følelse af ro.

I badeværelset er der ét ovenlysvindue, som spænder på tværs af rummets bredde, så det føles som om, at du har hele himmelrummet over dig, mens du bader, og samtidigt er det muligt at lufte ud. Ved at have store vinduer i hele huset sikres det gode indeklima og samtidig er de også energibesparende, da de holder på varmen hele vinterhalvåret.

Hvorfor involvere en arkitekt i et sommerhusprojekt?

Jamen, når man vælger at involvere en arkitekt, så kan man få et totalt, skræddersyet projekt, der passer til ens behov og drømme – det får man ikke ved et typehusfirma. En arkitekt sætter sig ind i stedet og i historien der, hvor der skal bygges. Det er selvfølgelig vigtigt, at arkitekten forstår, hvad det er for en kunde, vedkommende står overfor og hvilket slags liv, der skal leves i huset. Det er derfor, at jeg som arkitekt tegner mange skitser, som jeg måske i virkeligheden ikke tror på – jeg gør det for at være helt sikker på, at jeg ikke overser noget. Skulle sommerhuset have været rundt? Det kan jeg jo kun afgøre, hvis jeg har set det på papir. Det er ikke en one size fits all – man skal tegne det hus, kunden drømmer om, for ellers kunne man ligeså godt lade være. Jeg synes ikke, at man skal give folk et jakkesæt på, som de ikke kan passe.

Mere om sommerhuslivet

Hvorfor tager man egentlig i sommerhus, når ens hjem, som måske ligger blot 70 km derfra, har både vaskemaskine, designermøbler og grønne omgivelser?

Læs “I sommerhuset lever vi et helt andet liv”

Hvilke materialer går du efter når der skal tegnes sommerhuse, og hvorfor?

Jeg går efter gode materialer, der harmonerer med det sted, hvor vi bygger. Vi har brugt dansk egetræ til byggeriet ved Følle Strand, der går smukt i ét med stranden. Jeg mener, at vi generelt bør have fokus på jordens begrænsede ressourcer, og vi skal bygge på en måde, så vi holder CO2-trykket nede.

Vi skal bygge mere med langtidsholdbare materialer, men bæredygtighed beror ikke kun på materialevalg. Det er også vigtigt at have øje for det æstetiske i et byggeri. Hvis vi bygger noget, der er smukt, er der en god chance for, at det står i mange, mange år - og det er dét fremtidsperspektiv, jeg synes, at bæredygtigheden skal ses i. Smukke bygninger er bevaringsværdige, og den æstetiske bæredygtighed er vigtig at holde fast i. Vi skal spørge os selv om bygningen er noget, vi vil kigge på og beundre i årene fremover? Og hvordan kan vi alene i bygningens krop og design fremtidssikre det? I dag har teknologi fået en status, som dét, der skal sikre den grønne omstilling, men i byggeriets verden er teknologien i dag er allerede outdated i morgen. Det skal ikke være teknologien, der er styrende for det bæredygtige byggeri - det skal være en langt mere kvalificeret definition af materialer og brugen af et hus. Vi arkitekter skal skabe byggerier, som kan bestå tidens gang.

Collection

Arkitekttegnede sommerhuse

Landfolks arkitekttegnede sommerhuse er for dig, der sætter pris på huse, der har historie, er unikke, skabt til lige præcis den plet, hvor de er opført og er alt andet end mainstream.

Camilla Wegener
Written by Camilla Wegenernovember 2021
To the story overview
Landfolk newsletter

Win your next adventure.
Sign up today.

Be the first to know about our newest, handpicked holiday homes

Get tips and inspiration for your next getaway

Win a Landfolk gift card of €460. We draw a winner every 3rd month

Your personal information will be handled in accordance with our privacy policy.

Get in touch

+45 39 39 32 02

Monday-Friday: 9 AM-5 PM
Saturday-Sunday: 10 AM-5 PM

NOTE: We have changed opening hours over Easter

Send us an e-mail
Secure payment
SofortVISAMastercardApplePayGooglePay

You can also split the payment and only pay 25% to secure your booking.

Danish companyAll included in one price
Excellent 4.7 on Trustpilot
Join our newsletter or follow us:
Landfolk A/S · Bülowsgade 68, 3 tv · 8000 Aarhus C · Denmark · VAT DK42074640