Landfolk
Skal I i gang med malerpenslen i sommerhuset?
How to-guide

Skal I i gang med malerpenslen
i sommerhuset?

Mange sommerhusejere overtager sommerhuse, der ligner cigarkasser, og Kresten fra Malgodt.dk kan hjælpe med processen. Han giver gode malertips til både ude og inde, hvordan man sikrer sig, at man ikke spilder hverken tid eller penge og forklarer, hvorfor man skal bruge træbeskyttelse på terrassen.

Hvad er den mest essentielle ting at investere i, når man skal i gang med sit maleprojekt? Er der et sted, hvor man absolut ikke må spare? Og hvor kan man spare lidt?

Mit svar er jo farvet på grund af min baggrund. Men jeg vil sige, at vi oplever, at der kommer mange mennesker, som har prøvet noget billigt bras af noget maling, og de ender med at skulle male mange flere gange. Og så har man i sidste ende ikke sparet noget som helst. Udendørs handler det også om, hvor lang tid malingen holder uden at miste sin farve eller forsvinde helt. Mit tip er, at man ligeså godt kan gøre det ordentligt fra start, så man ikke kommer ud for, at malingen ikke fungerer optimalt. Det er ikke en god idé at købe en super billig maling af dårlig kvalitet. Det kan simpelthen ikke betale sig.

Er der nogle specifikke ting, man kan gå efter for at finde den rette kvalitetsmaling?

Det er så vanskeligt at svare på, for det er så mega-svært at navigere i som forbruger. Det bedste råd, jeg kan give, er, at finde en forhandler, man stoler på, og som kan levere nogle kvaliteter, der er i orden. Der er jo masser af producenter, der leverer gode produkter, men ind imellem så ser man også gode producenter levere noget, der ikke er godt. Så man kan ikke engang altid regne med, at fordi man holder sig til eksempelvis Jotun, så er det godt. Det sværeste ved at finde god maling er, at der ikke er nogle tekniske parametre eller standarder, som man kan holde sig til som en form for guideline.

Det er ikke en god idé at købe en super billig maling af dårlig kvalitet. Det kan simpelthen ikke betale sig.

Men hvad gør man så – handler det bare om at finde en fagperson, der har gjort sig noget erfaring med produkterne?

Ja, det er simpelthen producenter og forhandlere, der styrer, om du får noget godt. Der ligger mange glimrende tests på nettet – bl.a. har Bolius testet maling, holdbarhed og dækkeevne. Hvis man holder sig til anerkendte testsider, som Bolius eller Forbrugerrådet Tænk, så er man rimeligt godt dækket ind. Det kan ikke gøres kvantitativt, selvom jeg ville ønske, at det var sådan – vi ville jo gerne kunne sige, at “hvis du køber denne maling, så kommer det altid til at se godt ud”, men sådan er det desværre bare ikke. Vi bliver også selv nødt til at teste, så vi kender produkterne.

Oplev det lille lyserøde hus i skoven

Oplev det lille lyserøde hus i skoven
Oplev det lille lyserøde hus i skoven

Tips til fremgangsmåde før malerarbejdet går igang:

  1. Afvask først
  2. Sørg for, at der ikke er noget, der sidder løst – det er både på mur eller på træ. Tag en gulvskrubbe, stålbørste eller sandpapir
  3. Skyl af med rent vand eller fej ned med en blød kost
  4. Så er du klar til at gå i gang med at male

Har du nogle malertricks, der altid er værd at følge, når man skal i gang med at male?

Først og fremmest skal man jo finde ud af, hvad det er, man skal male. Er der indendørs eller udendørs, og hvilket materiale skal man male på? Er det træværk, træværk der tidligere er malet, er det noget væg, der er pudset op? Væg, puds, beton? Når man ved hvilken overflade, man skal male på, så kan man også finde ud af, hvilket produkt, man skal bruge. I selve maleprocessen er der en tommelfingerregel, der går på, at man skal starte oppefra. Loft, vægge og så træværk til sidst. Gulvet kommer til sidst, hvis det skal males eller lakeres.

Photo: @ibshytte

Photo: @det_lille_hus_i_skoven

Hvad er fremgangsmåden, når man er udendørs?

Udendørs er der to forskellige slags maling: til træ og til mur eller puds. Uanset om det er det ene eller det andet, så skal man rense af for alger, skidt eller svampevækst, så man ikke lukker noget inde med malingen, som kan ødelægge huset – for det er jo det fuldstændigt modsatte af, hvad vi gerne vil opnå.

Man kan også få en maling med spærregrunder i, og den maler man med to-tre gange. Så sparer man både tid og penge. Det er der faktisk rigtig mange, der bruger til sommerhuse, hvor de gerne vil male loftet hvidt for at få noget mere lys.

Mange sommerhusejere overtager deres nye sommerhus med træ fra gulv til loft. Hvordan ved man om træet allerede er behandlet?

Hvis det er en overflade – det gælder både træværk, lofter eller vægge – indendøre, så ændrer behandlingen sig, når det aldrig har været behandlet før. Så skal man bruge en grunder, og på træværk skal det være en spærregrunder eller en grunder med spærrende effekt. Man skal bruge den, fordi knasterne i træværk vil slå igennem malingen, og så får man gul-brune pletter. Man kan også få en maling med spærregrunder i, og den maler man med to-tre gange. Så sparer man både tid og penge. Det er der faktisk rigtig mange, der bruger til sommerhuse, hvor de gerne vil male loftet hvidt for at få noget mere lys.

Tips til fremgangsmåde på træ indendøre:

  1. Brug en bred pensel – gerne en god facadepensel
  2. Hvis træet er ubehandlet skal det grundes først
  3. Mal bræt efter bræt, det er det mest rigtige måde at gøre det på
  4. Hvis I er to, kan I bruge en langhåret rulle til at fordele malingen og stryge efter med en pensel, så træet får den rette struktur

Pensler og ruller… Det er der vel også forskel på?

Hvis man skal male et sommerhus med træpaneler på vægge og loft, skal man bruge en god facadepensel. Så er det altså bare bræt efter bræt, og ned mellem brædderne. Det er den eneste rigtige måde at gøre det på – med mindre, at man har en malersprøjte, selvfølgelig. Det tager bare virkelig lang tid, så det man kan gøre, hvis man er to om det, er at købe en rimelig langhåret malerrulle, hvor hårene kan nå ned mellem brædderne. Man fordeler malingen ud med den langhårede rulle og stryger efter med en pensel, så man får penselsstrøg i stedet for rullestruktur.

Det er stadig en gigantisk jungle med udendørsmaling, men hvis man vil have én farve, så skal man have det, der hedder heldækkende træbeskyttelse.

Kan man følge de samme trin på træ udendørs?

Ja, i hvert fald dét med den langhårede rulle. Udendørs træ ikke altid høvlet, så her vil man ikke kunne se om man ruller malingen på. Man behøver altså ikke stryge efter med penslen. Det uhøvlede træ er ret groft i forvejen, så når man skal have sin træbeskyttelse på, så vil man ikke kunne se rullestrukturen. Hvis træet udenfor er høvlet, så skal man altså stadig gribe fat i penslen.

Photo: @rikke.k.b.hald

Og det kniber selvfølgelig med at bruge den samme maling indenfor som udenfor, ikke?

Jo, det gør det. Jeg vil anbefale, at man bruger maling eller træbeskyttelse, der passer til træet. Typisk står sommerhuse jo steder, hvor der er meget vind, vand, sand og skov, så det står udsat og især, når sommerhuse ofte er bygget i træ. Det er stadig en gigantisk jungle med udendørsmaling, men hvis man vil have én farve, så skal man have det, der hedder heldækkende træbeskyttelse.

Oplev den smukke og charmerende blå perle

Oplev den smukke og charmerende blå perle
Oplev den smukke og charmerende blå perle
Skageraks tips til at vedligeholde dine udendørsmøbler

Hvad så, hvis man bare vil behandle sit udendørs træværk?

Så er vi ovre i en træolie – alternativt en transparent træbeskyttelse. Det sidste giver en lille bitte smule længere holdbarhed, men det danner også en overflade på træet, hvorimod træolie trænger ind og bliver en del af træet. Måden træolien beskytter træet på, er at fylde træets porer og på den måde kan træet ikke suge hverken vand eller skidt til sig. Til gengæld så fordamper træolien også over tid, hvilket vil sige, at træolie kræver en hyppigere genbehandling. Men det ser super nice ud, hvis man vedligeholder det hvert år. Så skal man også bruge relativt lidt olie pr. gang, fordi man ikke skal fylde knastørt træ op.

Man må simpelthen ikke male selve træterrassen, fordi der trænger fugt op nedefra, og man kan jo ikke male træterrassen på bagsiden.

De gode tips til træterrassen:

  1. Følg Krestens rengøringstip
  2. Brug træolie til at behandle udendørs træ – især træterrassen
  3. Gør det hvert år, så bruger du mindre olie og tid på at få det pænt igen
  4. Nyd solen på din flotte terrasse

Det er noget specielt med træterrasser. Hvordan skal man behandle dem?

Et godt tip er ALTID træolie til træterrasser – aldrig heldækkende maling eller anden træbeskyttelse. Man må simpelthen ikke male selve træterrassen, fordi der trænger fugt op nedefra, og man kan jo ikke male træterrassen på bagsiden. Det vil altså sige, at man ikke kan lukke træet helt inde. Når det regner, løber vandet rundt om træet og så suges det op og ind i træet. Når solen igen begynder at skinne, så vil træet gerne tørre, vandet fordampe, og dampen vil stige til vejrs op igennem malingen. Det kan det ikke rigtigt, så derfor vil malingen boble op og sprække. Det er utroligt irriterende.

Camilla Wegener
Written by Camilla Wegenerseptember 2021
To the story overview
Landfolk newsletter

Win your next adventure.
Sign up today.

Be the first to know about our newest, handpicked holiday homes

Get tips and inspiration for your next getaway

Win a Landfolk gift card of €460. We draw a winner every 3rd month

Your personal information will be handled in accordance with our privacy policy.

Get in touch

+45 39 39 32 02

Monday-Friday: 9 AM-5 PM
Saturday-Sunday: 10 AM-5 PM

Send us an e-mail
Secure payment
SofortVISAMastercardApplePayGooglePay

You can also split the payment and only pay 25% to secure your booking.

Danish companyAll included in one price
Excellent Trustpilot
Join our newsletter or follow us:
Landfolk A/S · Bülowsgade 68, 3 tv · 8000 Aarhus C · Denmark · VAT DK42074640