FindCollectionsNewsletterMy Landfolk
Landfolk Logo
How to-guide

Lad møblerne stå ude, men giv dem
lidt kærlighed

Jesper Panduro ved, hvordan man passer på sine udendørsmøbler. Han driver familievirksomheden Skagerak, som siden 1976 har fremstillet møbler til danske hjem og sommerhuse. Vi har talt med ham om, at tiden står stille, når han er i sit sommerhus, bæredygtighed og ikke mindst, hvordan man bedst behandler sine udendørsmøbler i det ustadige, danske sommervejr.

I har et dejligt sommerhus i Svinkløv Plantage. Hvad elsker I at lave der?

Det er sjovt, for min kone, Vibsen, og jeg snakkede faktisk lige om det den anden dag. Hvad er det, der får en til at tænke: ”her gad jeg godt blive lidt længere”, når man skal hjemad? Jeg tror, at det handler om, at her er tingene bare. Tiden er der, maden er der, og vennerne er der. Det er, som det er. Og det kan jeg egentligt rigtig godt lide.

Vi sørger altid for, at maden er helt eminent, når vi er afsted, og så tager vi altid nogle inspirationskilder med – et puslespil eller en god bog. Vi er et sted, hvor der er tid, hvor der pludselig kan stå et rådyr i haven, og hvor man bare kan tage en gåtur i det fri. Når vi ankommer, har vi altid en følelse af, at her er der bare dejligt.

Hvordan plejer du jeres egne møbler i sommerhuset?

Jeg gør dem rent to gange om året – altså udover den almindelig klud, vi kører over bordet efter aftensmaden. Jeg er vild med de minder, der sidder i bordet. Om der lige er en plet fra det ene eller det andet, gør mig ikke så meget. Men to gange om året får de altså en tur, så de er klar til grillsæsonen og så igen, når sommeren er ovre. Min yndlingsbørste er klart den mellemhårde børste fra Blindes Arbejde – den er ikke for hård, så den skøjter eller for blød, som en tandbørste, man er kommet til at skifte ud for sent. Og så har vi i Skagerak fundet et tysk rengøringsprodukt, jeg synes er fantastisk til formålet, for det er også drøj i brug. Hvis dine møbler er hvidmalede, så er en opvredet klude ganske fint. Det kan jo bare gøres efter behov.

Jeg er vild med de minder, der sidder i bordet. Om der lige er en plet fra det ene eller det andet, gør mig ikke så meget.

Care Kit

Sådan rengør du dine udendørsmøbler

Det skal du bruge

  • En mellemhård børste og en spand
  • Masser af vand
  • Din foretrukne sæbe – nogle sværger til saltvand, nogle til brun sæbe og andre til en helt tredje træsæbe
  • Tålmodighed (og solskin, for det er bare hyggeligst)

Sådan gør du

  1. Rengør før og efter sommeren – en gang om året er også nok, men to gange er bedst for dine fine møbler
  2. Find en børste, der er rar at bruge. Ikke for hård og ikke for blød
  3. Møblerne skal være godt våde, men brug aldrig en højtryksrenser. Stil møblerne på græsset, så fliser eller sten ikke risikerer at blive plettede af sæben
  4. Brug børsten og din foretrukne træsæbe til at rengøre plankerne med årerne – pas på ikke at skrubbe for hårdt
  5. Lad møblerne tørre – hvis træet rejser sig, kan man bruge fint sandpapir til at slibe det igen

Hvorfor må man ikke bruge en højtryksrenser til møblerne?

Man skal overhovedet ikke bruge sin højtryksrenser til at rense sine træmøbler. Det er for voldsom en behandling, og det er ikke at behandle sine møbler ordentligt. Man har jo købt noget, man godt kan lide, og som skal holde i mange år fremover, og det kan det altså ikke, hvis man ødelægger træets overflade. Når man bruger højtryksrenseren, laver man en større overflade på træet, som skal rengøres grundigere næste gang. På den måde skaber man bare mere arbejde for sig selv, for rengøringen er jo simpel, men hvis der er mange sprækker, tager det bare længere tid. Ingen højtryksrenser. Don’t do that!

Man skal jo gøre ved sin træmøbler, som man bedst kan lide det, og jo mere kærlighed, der bliver givet, jo mere værdi får de også.

Jeg troede, at alle udendørsmøbler skulle have olie. Skal de ikke det?

Kun, hvis du synes, det er flot. Man kan kalde det en form for makeup til møblerne. Min søde svigermor, Bodil, kan bedst lide det sådan, så hun olierer møblerne hvert år. Jeg kan bedst selv lide det rå look. De fleste havemøbler er faktisk lavet af teaktræ, og de har fået den gave med fra naturens hånd, at de allerede er imprægneret – så de kræver ikke behandling på den måde. Jeg synes, at man skal omfavne den patina, som møblerne får, når man bruger dem. Men hvis man gerne vil have, at de skal se ud, som da man købte dem for ti år siden, så kan man slibe ned og starte forfra. Man skal jo gøre ved sin træmøbler, som man bedst kan lide det, og jo mere kærlighed, der bliver givet, jo mere værdi får de også.

Furniture
Cleaning
Care Kit and bench

Hvad gør man så med sine møbler om vinteren?

Det danske sommervejr er ustadigt, men det gør altså ikke noget, at møblerne står ude i regnen. Der kommer selvfølgelig skidt med ned - det kan man ikke undgå, men så tager man bare det med en klud, når solen igen titter frem. Vi lader bare møblerne stå ude om vinteren, men man kan sætte det ind under et halvtag eller ligge et dækken over. Det er ikke nødvendigt, og hvis man skal forklare sine gæster, hvad de skal gøre med havemøblerne hver gang nogen har lånt sommerhuset, kan man hurtigt blive irriteret over det. Det er lettere på den her måde, og så vil jeg bare selv sørge for det løbende vedligehold og efterspænding af møblerne. For det er altså også vigtigt: efterspænding. Vi rykker med møblerne, sidder på dem, står på dem. De skal lige have med skruetrækkeren en gang imellem, så alt sidder, som det skal. Det er ligesom man gør det med sin cykel – og det skal jo bare være en enkelt gang om året.

I arbejder utrolig meget med bæredygtighed. Hvordan kan det være?

Jo bedre man vedligeholder sine ting, jo bedre er det for vores planet. Og dét er ligesom grundtanken bag hele Skagerak. Jo bedre kvalitet man køber, jo længere kan det holde, og hvis man passer godt på det, har det en større værdi for andre, når møblerne skal have et nyt hjem. Når det kommer til stykket, er alt, hvad vi omgiver os med jo til låns. Der er kun én måde at gøre det på, og det er at gøre det ordentligt. Det er hele grundindstillingen i vores virksomhed, og det giver ikke mening for os at gøre det anderledes. Vi blev B Corp-certificerede i slutningen af 2016, og det er virkelig blevet en bevægelse nu, hvilket gør mig så glad. Det allerfedeste ved B Corp er hele tankegangen – det er måden, vi træffer beslutninger på. Vi har alle et ansvar for at passe på tingene og hinanden. Det er bæredygtigheden, mit hjerte er fyldt med.

Sommerhuse, hvor du kan nyde solen i skønne træmøbler:

Bliv indhyllet af naturen, roen og de fine omgivelser

Nyd stjernehimlen i vildmarksbadet

Badeture, fiskeri og surf på Nordsjællands kyst

Find ro i den unikke, smukke og fantastiske natur

Fotos: Skagerak

Camilla Wegener
Written by Camilla Wegenerjuni 2021
To the story overview
Landfolk newsletter
Landfolk newsletter

Discover our newest gems

Be the first to know about our newest, handpicked summer houses and get inspiration for your next getaway.

Your personal information will be handled in accordance with our privacy policy.

Treat your inbox

to be the first to see our newest, handpicked summer houses and get inspiration for your next getaway.

Sign up for our newsletter

Your personal information will be handled in accordance with our privacy policy.