Guide: Alt du skal vide, hvis du overvejer et vildmarksbad til sommerhuset
Guide

Guide: Alt du skal vide, hvis du overvejer et vildmarksbad
til sommerhuset

Der findes et stort udvalg af vildmarksbade, men hvilke overvejelser skal du gøre dig, før du investerer i et? Her fortæller sommerhusejere Manuela og Jesper om deres erfaringer og bedste råd, og ekspert Domantas Krumas guider til, hvordan du får valgt det helt rigtige vildmarksbad til dit sommerhus og dine behov – fra typer, udseende og vedligeholdelse til pris.
Vil du hellere lytte? Hør afsnittet “Guide til vildmarksbad” fra vores podcast Sommerhusliv her eller der, hvor du lytter til podcast.

Dampende varmt vand, klar stjernehimmel og en duft af regnvåde fyrretræer. Et vildmarksbad spiller særdeles godt sammen med de grundlæggende glæder ved sommerhuslivet, hvor naturen er lige uden for døren og tiden er en anden, end den er til daglig.

Derfor har vi taget en snak med sommerhusejere og Landfolk-værter Jesper og Manuela Basile om, hvilke overvejelser og erfaringer de har gjort sig i forbindelse med deres investering i et vildmarksbad til sommerhuset. Og så har vi spurgt Domantas Krumas fra Vaido Vildmarksbad om alt fra typer, vedligeholdelse og pris på vildmarksbade, så du er godt klædt på til at vælge det rigtige vildmarksbad til netop dit sommerhus.

For Jesper og Manuela Basile blev deres vildmarksbad et lille helle med velvære indimellem krævende renoveringsarbejde og et sted at trække sig tilbage i naturen under istandsættelsen af deres sommerhus fra 1957.

Hvorfor valgte I at investere i et vildmarksbad frem for alt muligt andet, man også kan investere i til sit sommerhus?

»Det gjorde vi fordi at selvom sommerhuset er gammelt og holdt i gammel stil, og selvom der egentlig ikke skal være noget luksus, så havde jeg alligevel brug for at der var et sted, hvor man kunne trække sig tilbage«. Det lille sommerhus er blot 58 kvadratmeter, så for Manuela og Jesper blev vildmarksbadet en form for udvidelse af sommerhuset Skovlys rum. »Så har man et sted, hvor man også kan trække sig tilbage og nyde roen og bare slappe af«.

»Vi valgte at investere i det ret tidligt. Renoveringen, som tog totalt om sig, gjorde at vi var mega færdige når vi havde været i gang i så mange timer. Når vi så havde gået der en hel dag og revet loft ned eller eller hvad vi nu havde gang i, så kunne Jesper lige gå over og tænde op, og så kunne vi simpelthen bare smide os i baljen om aftenen. Og bare få alle muskler løsnet. Alle de her spændinger man har, de forsvinder når du sidder i det varme vand. Så der er jo egentlig også noget helende for ens krop i det. Det var rigtig dejligt, og så vidste vi også, at når du så kommer ind bagefter, så er du dødtræt, og så får du en mega god nats søvn«.

Så har man et sted, hvor man også kan trække sig tilbage og nyde roen og bare slappe af.

»Så det var en tanke om, at det også skulle være wellness at komme i sommerhus. Sammen med vildmarksbadet trak vi også et gammeldags kobberrør ud til en udendørsbruser tæt på vildmarksbadet med varmt og koldt vand og et rigtigt kobberbrusehoved med nærmest et rain shower, og vi byggede en fin bruseafskærmning. Så kan vi stå og kigge ud på fyrretræerne, når vi går i brusebad inden vi går i vildmarksbadet. Det der med, at man står ude i naturen og tager sit bad, selvom det er iskoldt. Hurtigt ind under, tage sin badekåbe på, og så over i vildmarksbadet i 38 graders varme. Det er velvære«.

Vi vedligeholder det med sådan noget klorfrit vedligehold. Det er vigtigt for os at sige, for det er jo i naturen, når vi skal af med det vand igen på et tidspunkt.

Når I ankommer til Skovly, og I tænker, i aften skal vi i vildmarksbadet, hvad gør I så?

»Rent lavpraktisk, så er noget af det første, jeg gør, at gå over og fylde vand i karret. Hvis vi er der flere weekender i træk, kun os, så fylder vi vandet i, og så vedligeholder vi det med sådan noget klorfrit vedligehold. Det er vigtigt for os at sige, for det er jo i naturen, når vi skal af med det vand igen på et tidspunkt. Men ellers så fylder jeg det i, og jeg ved lige nok, hvor lang tid det tager. Jeg stiller min timer på min telefon, for hvis du nu går ind i sofaen og lige får en kop kaffe og glemmer det, så kan man selv regne ud, at så flyder det over«.

Hvor lang tid tager det at fylde op med vand?

»Det tager tre kvarter for vores vildmarksbad på 1200 liter«.

Hvordan tænder du op?

»Når det er fyldt op, så kan du begynde at tænde op i din brændeovn. Det er bare med at fylde ordentligt med brændsel på. Der skal bare fuld hammer brænde på. Godt med luft, og så står det ellers bare der og passer sig selv. Så har jeg en routine hvor jeg går over hver halv time og ser, om der er gang i den. Der er jo ikke noget værre end at love sin familie en tur i vildmarksbadet, og så er klokken 21 og det er kun 20 grader varmt. Det har jeg prøvet, det var ikke en succes«.

Hvor lang tid tager det at tænde op?

»Hvis der er 5 graders frost udenfor, så tager det måske 2,5 timer. En sommerdag, når der er naturligt varmt, så tager det 1,5-2 timer. Så det skal man regne med. Men når du ved det, så er det jo ikke noget problem. Jeg er faktisk begyndt at tænde op lidt før. I starten kiggede jeg på klokken og vurderede, at nu er der 2 timer til klokken er 9, så nu må jeg hellere gå ud og tænde op. Nu kan jeg finde på at tænde op midt på eftermiddagen, og så lade den gå lidt ud igen, og så lige fyre igen en halv time inden man skal i badet. Der er et par erfaringer, der har lært mig, at man bare kan vedligeholde varmen i stedet for. Det er faktisk nemmere at tænde lidt hårdt op til at starte med, og så lade den gå lidt ud, og så vedligeholde. Det kan jeg godt anbefale«.

Så kan vi stå og kigge ud på fyrretræerne, når vi går i brusebad inden vi går i vildmarksbadet. Det der med, at man står ude i naturen og tager sit bad, selvom det er iskoldt. Hurtigt ind under, tage sin badekåbe på, og så over i vildmarksbadet i 38 graders varme. Det er velvære.

»Men det er jo en læringsproces, for der er jo ikke nogen manual for, hvordan du gør det. Du må prøve dig frem. Det er jo en del af sommerhuslivet. Der har jeg det sådan, at hvis det går lidt galt, så prøver vi bare i morgen igen. Jeg har en anderledes følelse derhjemme med ting, der går galt, så ærgrer jeg mig. Men derude, der prøver vi bare igen i morgen. Og jeg har da også prøvet at fyre sådan, at vi måtte have noget vand skiftet ud. Vi har også altid en vandslange liggende derovre, for når du kommer i og der er 38 grader og du føler dig godt tilpas, så er der ofte lidt eftergløder der gør temperaturen lidt højere. Det sker selv for mig, der har prøvet at tænde op 20 gange før«.

Det er jo en læringsproces, for der er ikke nogen manual for, hvordan du gør det. Du må prøve dig frem. Det er jo en del af sommerhuslivet. Der har jeg det sådan, at hvis det går lidt galt, så prøver vi bare i morgen igen.

Husk at tænke på brandfaren

»Men også på grund af brandfare. Altså vores sommerhus ligger et sted, hvor vi ikke engang må have et bålsted, i en plantage. Så af rent sikkerhedsmæssig årsager har vi altid det. Og det skal man også tænke over, når man får et vildmarksbad, fordi det er levende ild. Så vi har altid en vandslange liggende i det tilfælde at der skulle være nogle gløder, der springer ud når man åbner ovnlågen eller et eller andet. Vi ved godt, der er 1200 liter vand i, men vi synes det er en god forsikring at have en vandslange derovre. Også hvis der skulle gå noget rigtig galt. At man i hvert fald har tænkt sig om«.

Hvordan kan det være I ikke valgte sådan en jacuzzi, hvor man bare kunne tænde og slukke på en knap?

»Jamen det passer ikke til det her gamle træsommerhus fra 1957. Det er egentlig ret simpelt. Altså et rigtig firkantet lækkert jacuzzi ville også have været super fint, men det er måske mere til de her sommerhuse som er lidt mere nye i det. Jeg synes et vildmarksbad, det hører bare til et gammelt træsommerhus, som også ligger i naturen. De to ting hører ligesom bare sammen, synes jeg«.

Når du fortæller om hele den her proces, du er igennem, Jesper, hver gang du skal tænde op i det, det lyder næsten helt meditativt og som en dejlig tradition.

»Det er det også. Noget så lavpraktisk som at sidde og kigge på røgen, der stiger op af skorstenen, det er ren meditation for mig«.

Hvor ofte bruger I vildmarksbadet?

»Hver gang vi er her. Hver gang vi er i et sommerhus, så går vi i vildmarksbad. For eksempel i denne uge, der tog vi ud for at arbejde hjemmefra i sommerhuset, og så fik vi nogle gæster, vi også skulle gøre klar til. Og så gik vi i vildmarksbad i går, fordi vi kunne. Det at være derude, når det er helt mørkt… selvom det har alle de her funktionaliteter, så har vi sjældent hverken lys eller bobler i. I stedet sidder vi bare helt stille i vildmarksbadet og nyder det. Både om dagen og om aftenen«.

Et rigtigt, firkantet lækkert jacuzzi ville også have været super fint, men det er måske mere til de sommerhuse som er nyere i det. Jeg synes at et vildmarksbad, det hører bare til sådan et gammelt træsommerhus, som også ligger i naturen.

Vælg det rigtige vildmarksbad til dit sommerhus

Markedet for vildmarksbade er stort, og der er masser af forskellige typer at vælge imellem. Vi har taget en snak med Domantas fra Vaido Vildmarksbad, som her guider i, hvad du skal tage stilling til og hvad der er godt at være opmærksom på, hvis du overvejer at investere i et vildmarksbad til dit sommerhus. Hos dem kan de godt mærke at vildmarksbad ved sommerhuset er blevet populært: »Før i tiden var det meget til private haver, folk købte vildmarksbad. Men de sidste to år er det rigtig sprunget ud i sommerhusområder«.

Det skal du overveje, inden du investerer i et vildmarksbad:

1. Tag på researchtur og få en fornemmelse først

Domantas råder til, at du tager ud og ser på forskellige vildmarksbade, før du investerer i et. På den måde får du en god fornemmelse for kvalitet og typer. »Vi har for eksempel et showroom i Thim, som mange folk er glade for, hvor man kan komme ud og se produktet og se, hvilken kvalitet det har,« fortæller ham.

Jesper og Manuela Basile fandt det gavnligt at prøve et vildmarksbad rigtigt af, før de selv investerede i et. »Man skal prøve det, tror jeg, inden man egentlig aner, hvor dejligt det er. Så det er måske også en opfordring til at prøve at leje sig et sommerhus hvor der er et vildmarksbad, hvis man kunne tænke sig et,« siger Manuela.

Book et Landfolk-sommerhus med vildmarksbad

2. Vælg udseende efter sommerhusets type

Måske er der en bestemt stemning eller følelse, du gerne vil have vildmarksbadet til at passe ind i. »Vi plejer altid at starte med, hvilken slags sommerhus du har. Mange folk kan godt lide, når der er vandmassage i vildmarksbadet, når der er spade og gyser i, og det passer måske ind til deres koncept i sommerhuset. Nogle vil hellere holde det lidt mere standard. Hvis de for eksempel har et træsommerhus, så vil de måske gerne beholde træ-looket, eller nogle vil måske gerne have en bestemt farve,« siger Domantos.

Og det råd stemmer Manuela og Jesper Basile i med: »Jeg synes, at man skal gøre sig overvejelser om, hvordan man gerne vil have, det skal se ud. Altså så det ikke kommer til simpelthen at skæmme. Hvordan skal det passe til resten? Den grund, ens sommerhus ligger på, den måde, ens sommerhus er bygget på, og alle sådan nogle ting. Det vil helt sikkert være mit råd«.

3. Hvad er dit pladsbehov?

Noget af det første, du ellers kan tage stilling til er, hvor mange der skal være plads til. »Hvad det er, du har lyst til at opnå med det her vildmarksbad? Er det noget, hele familien skal bruge, eller er det kun vi to som forældre?« siger Domantos. Det kan du så træffe de andre valg ud fra.

4. Indvendig eller udvendig ovn

Et vildmarksbad varmes op ved hjælp af en brændeovn enten på indersiden eller ydersiden af vildmarksbadet, der tændes op i og langsomt opvarmer vandet i karret. Men hvordan ved du, hvilken du skal vælge? Ifølge Domantos er der flere ting at overveje:

»Med en udvendig ovn er der plads til flere personer, hvis man for eksempel er en stor familie og har lyst til at sidde sammen i det. Mange synes på den anden side at det er pænere med en integreret ovn, eller at det er federe fordi det tager mindre plads på terrassen«, forklarer Domantos.

Fordele og ulemper ved en integreret ovn

»Når det er en indbygget ovn, så betyder det, at den er integreret i selve vildmarksbadet. En typisk model er 2 meter i diameter og har plads til 4-5 personer. Den er med 1000 liter vand og tager cirka halvanden time at opvarme. Fordelen ved en integreret ovn er, at selve der hvor ovnen er, der er faktisk lavet to siddepladser til. Så hvis man har små børn, så kan de komme op i højde, så de ikke skal sidde nede ved de andre eller stå op, eller man skal sidde og holde dem. Hvis du selv får det for varmt, så kan du også sætte dig der i stedet for at sidde helt oppe på kanten, så er du stadig lidt under vand og får lidt luft.«

»Hvis du gerne vil have lidt mere plads, så kan du få en 225 model. Det betyder, at diameteren på vildmarksbadet er lidt større. Så er der plads til 6-8 personer, samtidig med at du stadig beholder en integreret ovn,« forklarer Domantos.

Antal personer: 4-5
Vandforbrug: 1000 liter
Opvarmningstid: ca. 1,5 time

Fordele og ulemper ved en udvendig ovn

»Med en udvendig ovn får du pladsen ind i karret, så hvis du har en lidt større familie og har brug for pladsen, så er det typisk der, du vælger en udvendig ovn. Vandmæssigt ligger det meget af det samme, så det tænker man ikke så meget over. Det tager cirka de der halvanden til to timer, så er den oppe på de 40 grader, eller hvor meget man nu gerne vil have. Nogle folk vil gerne have 37-38 grader, det styrer man selv, hvor varmt man gerne vil have det,« siger Domantos Krumas.

Antal personer: 6+
Vandforbrug: 1000 liter
Opvarmningstid: ca. 1,5-2 timer

Og så skal man huske at tænke på, om man vil komme noget i vandet. Det kan nemlig påvirke, hvilken ovn, du har brug for:

»Der er en model, der hedder 304 rustfri stål. Det betyder, at den kun kan holde til klor eller klorfri tabletter. Men nogen gange vil folk gerne kunne bruge saltvand eller købe badesalt, som er godt til huden. Så skal man op og have en syrefast ovn«.

5. Træ, glasfiber eller akryl

Mange forbinder nok vildmarksbade med de traditionelle kar i træ, hvor vandet står direkte i trækarret. I dag kan du dog købe vildmarksbade i mange forskellige modeller, for eksempel som hos Vaido hvor den udvendige beklædning er i træ og selve karret er en indsats i akryl eller glasfiber. Hver type har forskellige egenskaber, forklarer Domantos Krumas:

»Akrylmodellen er noget helt nyt hos os, og det er lidt bedre end glasfiber. Glasfiber kan få det, der hedder glasfiberpest, ligesom almindelige glasfiberbåde kan få. Det er millioner små bobler, som du ikke kan gøre noget ved. Akryl er lidt bedre på den måde, for det kan ikke få det. Og så er det gennemfarvet hele vejen igennem, så hvis du kommer til at ridse grå akryl, så er den også grå indenunder. Hvis det er et vildmarksbad i grå glasfiber, så bliver ridsen synlig, for den er kun lakeret. Så akryl er lidt mere standhaftigt, kan man sige«.

»Og så er der nogle farver, du kan vælge, for eksempel cremehvid, blå eller grå hvis du vælger en glasfiberindsats«.

»Så er der de modeller, hvor det kun er trævildmarksbade. De er ikke så populære mere, fordi det jo bare er sådan, at når det er i træ, og det står med vand, så giver det sig, og det arbejder. Det betyder, at om sommeren kan trævildmarksbadet tørre lidt ud. Så bliver det lidt utæt, og så skal du gå og putte noget savsmuld i. Så der er mere vedligeholdelse ved et trævildmarksbad end der er med de her glasfiber- eller akrylmodeller.«

6. Vedligeholdelse af vildmarksbadet

»Når du vælger en glasfiber- eller en akrylmodel, så er der faktisk ikke så meget vedligeholdelse,« forklarer Domantas Krumas:

»Selve den udvendige træbeklædning, som du kan vælge mellem hos os, er grantræ eller termotræ. Grantræ er almindelig træ, som bliver olieret eller malet fra os af. Men som sagt betyder det, at træet kan give sig. Så hvis det er sommer, og det bliver tørt, så skal du gå og spænde på nogle spændebånd. Og så skal du male grantræet hvert år«.

»Termotræ er varmebehandlet træ, og det betyder, at det ikke kan give sig, at det ikke kan arbejde. Hos os er det olieret når du køber det, og så behøver du ikke oliere det mere, selvom det er falmefarve. Men hvis du gerne vil friske farven op, så kan du selvfølgelig male det i den farve, du har lyst til«.

7. Ekstra features

Når du har valgt model kan du også vælge, om du vil have det låg der som standard hører med, eller om du vil tilkøbe det, der hedder et termolåg. Der er nemlig nogle fordele ved termolåget:

»Vi anbefaler helt klart et termolåg, fordi du kan tage det af én person. Det betyder, at hvis du selv er i sommerhuset, og du skal fyre op i vildmarksbadet, så kan du folde låget op, mærke på vandet, kigge om det hele ser godt ud. Og når du skal til at i det, så kan du faktisk selv trække det af eller om i et stativ, som du også kan købe, uden at du skal bøvle med det eller få ondt i ryggen. Et glasfiberlåg, som typisk er det der følger med som standard, det skal du altid være 2-3 om at løfte af og på. Og det kan ikke undgås, at du kommer til at ridse kanten lidt. Det gør du ikke med termolåg«.

Vil du have bobler i dit vildmarksbad forklarer Domantas Krumas, at der er to slags; små luftbobler og lidt hårdere vandmassage, der kan hjælpe, hvis man er øm i kroppen. Vælger du vandmassage skal der trækkes elektricitet til vildmarksbadet, ligesom hvis du ønsker lys i det.

8. Rengøring og tømning af vand

Alt efter, hvilken type vildmarksbad du vælger er der forskellige måder at rengøre det på, forklarer Domantas Krumas:

»Glasfiber- eller akrylmodeller har jo en glat overflade. Så det betyder, at når du har tømt vandet, og du skal til at gøre det rent, så tager du en haveslange og noget Ajax eller brun sæbe, skyller det hurtigt, sprøjter det andet på, tager en blød svamp, skrubber det helt rent og skyller det igen. Og så er det færdigt, så har du et rent vildmarksbad. Det tager typisk 10-15 minutter, og så er det gjort«.

»Med trævildmarksbade, så er det lidt anderledes igen. For som sagt, hvis det arbejder, så kan det være, at du skal putte noget savsmuld i. Når du skal gøre et trævildmarksbad rent, så skal du bruge en børste, og du skal ind i alle samlinger og børste det hårdt af, fordi alle bakterier samler sig derinde. Så der er mere vedligeholdelse med et trævildmarksbad end med de nyere modeller med glasfiber og akryl«.

Og hvordan gør man så med vandet? Kan man lade det stå? Der er vel ikke renseanlæg nødvendigvis i de her vildmarksbade?

»Ikke nødvendigvis, nej. Vi anbefaler hos Vaido, at man tømmer vandet for hver gang, man har brugt det. Men det kan for nogle godt virke meget uoverskueligt, og de tænker måske, at det kommer til at koste mange penge. Så opfordrer vi til, at man køber et sandfilter eller et kuglefilter, som kan stå og rense vandet. Så kan man købe nogle flydedispensere til 50 kroner, som man kan putte i vandet, og så doserer den faktisk selv det klor, der skal til, for at vi holder pH-værdien det rigtige sted. Og så kan du holde vandet i 3-4 uger ad gangen«.

9. Placering på din sommerhusgrund

For Jesper og Manuela Basile har vildmarksbadets beliggenhed på grunden været afgørende:

»Det har betydet sindssygt meget at vi har lagt det der, hvor det ligger i dag, for du får virkelig lyst til at gå derover. Fordi det er så fredfyldt derovre. Jeg tror, at hvis jeg havde trumfet igennem med at det skulle være på terrassen, så havde vi ikke brugt det ligesom vi gør i dag. Så det der med at lige kigge lidt rundt, gå en tur på grunden, mærke efter hvor det føles bedst, og så lade det stå der et par gange, du er i. Så at finde den rigtige beliggenhed til vildmarksbadet er faktisk det jeg vil give videre som råd nummer ét«.

Og så er der et par andre praktiske ting, man skal huske, fortæller Domantas Krumas:

  • Skal stå helt plant
    »Vildmarksbadet skal stå helt plant. Så hvis du ikke har en terrasse eller nogle fliser hvor det skal stå, så skal du have gjort stedet plant, før du køber vildmarksbadet. Det skal stå på et fast underlag, helt plant. Selvfølgelig skal du også have tænkt på, at der er en vandslange, du skal kunne komme hen til. Hvis du har strøm i vildmarksbadet, for eksempel lys eller massagebobler, så skal du også have noget strøm trukket derhen«.
  • Tænk på vinden
    »Og så skal du også tænke lidt på, hvordan vinden er ved dit sommerhus, for vi har jo meget vestvind. Vi anbefaler altid at stille skorsten væk fra vestenvinden, så når du sidder i vildmarksbadet og du er i gang med at fyre, så får du ikke røgen slået ned i det, men i stedet pustet væk fra dig«.

Kan man egentlig flytte et vildmarksbad efter det er blevet stillet?

»Et vildmarksbad vejer typisk 200-250 kg, så fire-fem mand, der kan slå rundt på det. Det skader heller ikke vildmarksbadet, hvis det bliver stillet ned det ene sted først, og så det bliver trukket hen til et andet sted. Det kan det sagtens holde til,« siger Domantas Krumas.

10. Priseksempel

Jeg har et virkelig dejligt gammelt sommerhus fra 70’erne, som står sådan ret meget, som det gjorde i 70’erne. Og der tænker jeg, at jeg vil være mest til et vildmarksbad, der ikke skal have noget elektricitet hængt op på det. Men det må godt være forholdsvist nemt at vedligeholde og med plads til 6 personer.

»Sådan en model, som du ønsker dig, kunne være en glasfibermodel i 225 diameter, med termolåg til, med termotræ, med en integreret brændeovn i 316 syrefast stål, to meter skorsten med beskyttelse, trappe isoleret med skum, der er en drinkshylde med, der er en pagaj med, og så er det selvfølgelig på en bund af galvaniseret stål, og ikke træ det står på. Der har vi en pris, der hedder 27.500 inklusiv moms, fragt og opstilling«.

Og hvis man ikke vil have den her helt store model med plads til 6-8 voksne, hvad vil den så koste?

»Så plejer man at sige minus 2.500 kroner,« siger Domantas Krumas.

Vil du opleve Jesper og Manuelas fine sommerhus og vildmarksbad for dig selv? Book et ophold i Skovly her.

Nina Lykke
Escrito por Nina Lykkejanuar 2023

    Obtén acceso a los beneficios de miembros. Regístrate hoy.

    Únete a nuestro exclusivo de forma gratuita

    Reserva nuestras nuevas casas vacacionales antes que todos los demás

    Obtén consejos e inspiración para tu próxima escapada

    Club Landfolk