DIY-dronning fra Instagram har selv forvandlet sit trætte 70’er sommerhus til en farverig drøm
Mit sommerhus

DIY-dronning fra Instagram har selv forvandlet sit trætte 70’er sommerhus til en
farverig drøm

Det var sommerhuset, som ingen andre ville have. Men Fuglehuset, som det kærligt kaldes af dets ejer og Landfolk-vært Katrine Rasmussen, er blevet forvandlet indeni med ny rumløsning, selvbyg, en smuk farvepalette og elegant genoplivning af genbrugsfund.

»Jeg vil tit have det, som andre folk ikke vil have. Vi valgte det skøreste hus på markedet, på trods af at vi dengang kunne vælge og vrage, fordi der var så meget til salg,« fortæller Katrine Rasmussen. Vi er taget ud for at tale med hende om det sommerhus, hun og hendes familie gennem de seneste år har renoveret og forvandlet. Hvad der udefra ligner et klassisk træsommerhus fra halvfjerdserne åbenbarer sig indenfor som et åbent, lyst og pastelfarvet univers af retro, striber og personlighed.

Til dagligt er Katrine Rasmussen selvstændig indretningsdesigner og hjælper andre med at optimere deres rumløsninger. Hun kan se muligheder, hvor andre har givet op, præcis som med sommerhuset, der ikke på overfladen lignede noget særligt, da familien overtog det – tværtimod var huset som et patchwork af tilbygning på tilbygning. Dengang var grunden fuld af fuglefrø og fuglehuse (heraf navnet). Stilen i huset nu er eklektisk, personlig og farverig, og Katrine Rasmussen har for længst erkendt, at overtænkning er spildt i et sommerhus. I stedet øver hun sig i kunsten at gå i gang, selvom der måske ikke er tid til flere ugers tørretider. Der findes nemlig altid en kreativ løsning.

Krøllet sammen mellem to striber

»Det har været en lifesaver at være igennem så mange malersteps,« sagde ingen nogensinde. Måske bortset fra Katrine Rasmussen.

På gulvet i sommerhusets fordelingsgang er gulvbrædderne skiftevis laksefarvede og pastelgrønne. Striberne har hun valgt for at skabe en visuel illusion af, at rummet er større, end det er, og farverne fungerer derudover som bindeled til de tilstødende rum.

Katrine Rasmussen
Dør

»Det foregik, som det jo tit gør i mit hoved. Jeg tænker, ej, pænt med striber. Det er det, jeg gør. Uden at tænke, hvad gør man egentlig med striber?« Det er normalt en længere proces med mange lag og malertape indimellem, men i en fordelingsgang er der sjældent tid til flere ugers hærdning. Da hun rev malertapen af røg der derfor maling med, og så måtte hun i gang med et stort reparationsarbejde med en meget lille pensel. »Jeg sad bare her og malede. Den terapi, det har været for mig, det kan jeg simpelthen ikke beskrive. Det har været en lifesaver at være igennem så mange malersteps, som jeg har været igennem herude. Man kan jo ikke andet end at krølle sig sammen mellem to striber og forsøge ikke at træde på noget«.

Det har været en lifesaver at være igennem så mange malersteps, som jeg har været igennem herude. Man kan jo ikke andet end at krølle sig sammen mellem to striber og forsøge ikke at træde på noget.

»Og det var faktisk det, der var det springende punkt herude. Overtænkning har bremset rigtig mange ting for mig, så det at jeg bare var nødt til at komme videre, det tror jeg var den største terapi for mig. At min organisme blev vænnet til at sige, at så gør jeg det bare lige,« fortæller hun.

Billede af spisebord
Katrine skærer vandmelon i køkkenet

Gammel sjæl, nytænkende rumløsning

Sammen med det stribede gulv er det især planløsningen, der gør sommerhuset specielt. Det åbne rum med køkken, stue og adgang til alkoven er atypisk for et ældre sommerhus, som ofte præges af små, lukkede rum. Her er der åbnet op mellem køkkenet og det, der engang var en udestue, og fra loftet strømmer lys ind fra et ovenlysvindue.

»Den store åbne rumløsning her er jo skør, for når man er i stuen, er man i virkeligheden i en udestue. Men det ved man jo ikke, medmindre man er mig. Her får du den gamle sjæl med dig, men jeg har fået skabt den funktionalitet, der er i nybyg. Og det synes jeg er særligt.

Jeg bliver virkelig oprigtig glad over det, når det bliver lejet ud. Og sådan vidste jeg ikke, jeg ville have det, før jeg begyndte med det. For det var jo vores sted og hvordan ville det være, men den kærlighed jeg får igen, opvejer det bare.

Katrine ligger på gulvet og læser i et magasin
Soveværelse
Proces omkring farvepalette
Alkove

Ny epoke for familien og for sommerhuset

Igennem de otte år familien har ejet sommerhuset har deres behov og måde at bruge det på ændret sig. »Dengang vi overtog sommerhuset handlede det om at få et afbræk fra København i weekenderne med tre små børn. Men i forrige weekend var min mand og jeg alene herude for første gang. Så sad vi og drak rødvin. Det var markeringen på en ny epoke«.

Det har også åbnet nye muligheder for brugen af sommerhuset, og derfor blev Fuglehuset en del af Landfolk i 2022. »Jeg bliver virkelig oprigtig glad over det, når det bliver lejet ud. Og sådan vidste jeg ikke, jeg ville have det, før jeg begyndte med det. For det var jo vores sted og hvordan ville det være, men den kærlighed jeg får igen, opvejer det bare. Alle sætter pris på det, so what’s not to like«.

»Jeg bliver stolt på husets vegne over at kunne skabe rammer for andres ferie. Jeg ved, de går opløftet herfra. Objektivt set har vi jo mest bare givet det en klat maling. Men så alligevel ikke, for hver en lille ting er der en kærlighedshistorie bag. Og summen af de ting bliver en stor kærlighedsomfavnelse som de mærker, når de træder ind på det stribede gulv. Det gør mig stolt«.

Sommerhuset udefra

Gør Katrine kunsten efter: 6 DIY hacks til sommerhuset

I et gammelt sommerhus passer dimensionerne sjældent til det, du kan købe i butikkerne. Men hvis du til gengæld bygger selv, får du ofte mere ud af rummene og den sparsomme plads med skræddersyede løsninger. Her er nogle af vores selvbygsfavoritter fra Katrine Rasmussens sommerhusforvandling.

  1. Flere sengepladser med alkove

    1

    Flere sengepladser med alkove

    En alkove i stuen kan skabe ekstra sengepladser. Lad profilbrædderne fra væggen gå igen, så der skabes sammenhæng fra det gamle til det nye.

  2. Lav opbevaringsplads under sengen

    2

    Lav opbevaringsplads under sengen

    Soveværelserne er ofte små og opbevaringspladsen begrænset i gamle sommerhuse, så her kan det være en fordel at bygge en seng med indbygget opbevaringsplads under. Husk at tage højde for madrasmål.

  3. Opdater badeværelset på budget

    3

    Opdater badeværelset på budget

    Find håndvask og armatur brugt, mal glasvæggen i brusenichen for at skabe et rum i rummet, og byg opbevaring ind i vaskesøjlen med hjemmesyet gardin for.

  4. Giv køkkenet nyt liv

    4

    Giv køkkenet nyt liv

    Ved at lave en ramme om køkkenet i krydsfiner, give fronterne maling og sætte nye greb på, kan et gammelt sommerhuskøkken få helt nyt liv.

  5. Skab bredde med striber

    5

    Skab bredde med striber

    Med tværgående striber på gulvet kan en lang, smal fordelingsgang syne bredere.

  6. Byg multifunktionel reol

    6

    Byg multifunktionel reol

    En selvbygget reol kan både agere bænk, trappe og opbevaringsplads.

Oplev selv Katrines sommerhus. Book det her.

Oplev selv Katrines sommerhus. Book det her.
Oplev selv Katrines sommerhus. Book det her.
Camilla Swartz Primdahl
Scritto da Camilla Swartz Primdahlaugust 2023

    Accedi ai vantaggi per i membri del Landfolk Club

    Unisciti all'esclusivo gratuitamente

    Prenota le più recenti case vacanze prima degli altri

    Ricevi consigli e idee per la prossima fuga dalla città

    Landfolk Club