Ud i naturen: Udforsk Geopark Odsherreds særegne istidslandskab

Bestig klintbrud og bakker, og nyd den enestående udsigt over fjorde og bugter. UNESCO Global Geopark Odsherred byder på sjældne fugle, dyr og planter og historiske levn fra dengang, istidens kolossale kræfter formede Danmark. Med hjælp fra vores skønne lokale Landfolk-værter guider vi til jeres tur ud i istidslandskabet.

UNESCO Global Geopark Odsherred strækker sig fra Rørvigs tunge sand til Lammefjordens bløde bakker og er blevet udvalgt for sit unikke istidslandskab og karakteristiske randmoræner. Odsherreds natur emmer af svundne tiders gang – fra bronzegravhøje til stenalderdysser, kongeslotte og inddæmmede fjorde. Her kan I observere sjældne fugle, dyr og planter, trække vejret lidt dybere og komme tæt på naturen og hinanden. Så snør blot vandrestøvlerne, og tag på tur i Danmarks første geopark.

Følg Odsherreds rygrad

Anbefalet af Louise og Christian.

I baghaven af Louise og Christians sommerhus ligger vandreturen Højderygstien, som på syv kilometer bringer jer gennem det kuperede landskab fra Dutterhøje til Veddinge. Højderygstien følger den vældige randmoræne Vejrhøjbuen, som blev dannet for over 15.000 år siden og giver jer tusinder af istidsår under fødderne. Undervejs på turen kan I udforske gravhøje, bronzealderhøje og Esterhøjs genforeningssten med den fine indgraverede tekst.

Louise og Christian holder særligt af turen for den smukkeste udsigt over Odsherreds forhistoriske landskab, og så tipper de også til den gode loppelade, I kan holde ind ved på vejen. Gå heller ikke glip af kunstværket Geokids ved Shelterpladsen, en park af 3500 måbende, vantro og vrede lermasker, der stirrer på jer fra Veddinge Bakker. Værket er skabt af skolebørn fra hele Odsherred.

Bestig ”Bjergene” ved Ordrup Næs

Anbefalet af Helle og Søren.

Der er noget nærmest færøsk over ”Bjergene” ved Ordrup Næs. Her græsser store fåreflokke året rundt på den grønne spids, og Nekselø og Sejerø troner op af havet i horisonten. Helle og Søren er særligt glade for turen rundt om næsset og bestiger også gerne gravhøjen Vejrhøj, hvor I kan fortabe jer i den 360 graders udsigt over Sejerøbugten og Lammefjorden.

Vejrhøj er Odsherreds højeste punkt med sine 121 meter og den ene af Odsherreds fire buede bakkedrag, som blev formet under den sidste istid. Står I på Vejrhøj, kan I se helt til Djursland over vandet og den inddæmmede Lammefjord over land – og forestille jer, hvordan isen har presset landskabet fladt i øst og fået det til at rejse sig i vest. Trænger I til en forfriskning efter jeres gåtur på næsset, er Ishuset Isøre i Ordrup en lokal favorit med sin økois og gode kaffe.

Se sjældne fugle, og tag på sanketure ved Hov Vig

Anbefalet af Gitte og Peter.

Når Gitte og Peter nyder tiden sammen i sommerhuset ved Rørvig, går de gerne turen til Hov Vigs fugle- og vildtreservat(https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/hov-vig/). På engene græsser køer og heste, og fra fugleskjulet kan I spotte nogle af de 267 fuglearter, der er registreret i området – og det sker ikke sjældent, at Gitte og Peter får en havørn i kikkerten. Hov Vig bugner også af frugter og spiselige planter, så der er rig mulighed for at sanke til velsmagende måltider i sommerhuset. Pluk bær og vilde roser til marmelade, porse og slåen til hjemmebrygget snaps, eller fyld taskerne med friske æbler og moreller.

Byg stenkunst, og udforsk kalkbrud i Klint

Anbefalet af Tine og Morten.

Tine og Morten tager tit på udflugt til det gamle kalkbrud i Klint, hvor de kan få mange timer til at gå med snakke, kaffe i termokoppen og vind i håret. Kalkbruddet er en gammel råstofgrav, hvor man for en menneskealder siden udvandt kalk. I dag er det ikke længere i brug, men i stedet er vilde og særlige blomster og planter vokset frem.

Gå på opdagelse i blomsterfloret og i halvøens barske natur, hvor massive 35 meter høje klinter rejser sig som et bjerg over havet. Længere henne ad kyststrækningen finder I den særlige søjlepark af sten – en tradition, der blev igangsat af den tyske kunstner Udo Leis i 2010 og ført videre af lokale og sommerhusgæster. Stormen Bodil i 2013 gik hårdt ud over søjlerne, men I har mulighed for at tage del i genopbygningen af stenkunstværket.

Se knopsvaner og vadefugle ved Korevlerne

Anbefalet af Laura og Jacob.

Korevlerne er en lokal favorit blandt vores Landfolk-værter. På Ellinge Lyng ligger den naturskønne lagune mellem to sandrevler – hjem for sjældne fugle, planter og de karakteristiske Gallowaykvæg. Laura og Jacob og deres familie går og cykler tit ned ad skovstierne til Korevlerne og Ellinge Lyngs smukke, børnevenlige badestrande og kigger på det rige plante- og dyreliv. Krydser I de 400 meter over bro eller dæmning til stranden, venter kridhvidt sand, lave klitter og klart blåt vand på jer.

Gå balancegang langs Højsandet

Anbefalet af Stine og Nicolai.

Tværs over Rørvighalvøen løber Danmarks højeste indlandsmile. En sandbanke, der har samlet sig gennem århundreder oven på de mange gærder, som lokalbefolkningen satte for at beskytte sig mod flyvesandet. I dag er milen op til 15 meter høj og 1500 meter lang, og I kan følge den til fods fra Lokkemosevej mellem gamle krogede træer. Stine og Nicolai går gerne turen langs Højsandet til Dybesø, som faktisk ikke er så dyb endda. Fortsæt rundt om søen, og tag en lille afstikker ind i Sandflugtsplantagen, som ligger et stenkast fra Kattegat og emmer af ægte sommerstemning med sine sandklitter og duften af fyrretræer.

Tag ud på spidsen af Rørvig, hvor fjord og hav mødes

Anbefalet af Rikke og Thomas.

Hvis I er til enestående naturoplevelser og vandreture, bør I udforske området omkring Korshage, også kendt som Sjællands svar på Skagen. Her mødes Kattegat og Isefjord på spidsen, og der er både særegen natur og smukke gamle sommervillaer at beundre i et af Danmarks ældste sommerhusområder.

Fortsætter I langs kysten mod Rørvig, når I først Skansehage, der ligger som en tange ud i Isefjorden og er en yndet ankeplads for lystsejlere. Gå gennem overdrevets hyben, lyng, kobjælder og blåtop til Kongestenen, der blev rejst til minde om vikingernes kongevalg i området. Trænger I til et hvil efter jeres gåtur, er havnen i Rørvig altid et besøg værd.

Få flere gode lokale anbefalinger til jeres sommerhusferie i Odsherred. I kan også følge med på vores Instagram og Facebook for endnu mere inspiration til jeres sommerhustur.

Udforsk vores helt særlige, skønne sommerhusperler i Odsherred..

Sara Maarup Thomsen
Skrevet av Sara Maarup Thomsenjuni 2022

    Få tilgang til medlemsfordeler. Bli medlem i dag.

    Bli medlem av vår eksklusive gratis

    Book de nyeste hyttene våre før alle andre

    tips og inspirasjon til din neste ferie

    Landfolk Club