Landfolk
Tag på sanketur og smag på naturens gourmet
Interview

Tag på sanketur og smag på
naturens gourmet

Hvad kan man spise af den fri natur, og hvordan skal man tilberede det? Nina Christensen står sammen med kokken Thomas Askov bag Sanketure.dk, og hun giver her sine bedste råd til hvad der kan sankes i den danske natur.

“Vi skal have et forhold til naturen og de afgrøder, der vokser vildt. For så passer vi også bedre på naturen,” mener Nina Christensen. Hun beskriver sig selv som en madnørd og bogorm, der ønsker at udbrede kendskabet til naturens urter, bær, træer, blomster og svampe til danskerne. Derfor har hun læst samtlige værker, der findes om, hvad der kan samles og spises fra naturen. Og hun har startet virksomheden sanketure.dk, der inviterer på guidede sanketure og madoplevelser i det fri. Nina Christensen kommer her med sine tips og tricks til, hvordan man uden det store kendskab får lækker mad ud af sin sanketur.

Nu bruger vi al vores tid på at sanke, studere urter og lave mad. Vi er meget ekstreme og har 400 syltede glas i vores lille københavnerlejlighed.

Hvor kommer din begejstring for at sanke fra?

“Jeg elsker mad, og jeg elsker naturen. Jeg har sanket siden barndommen, hvor jeg var på mange ture med min far, der er lystfisker og ornitolog. Der lærte jeg om blade og svampe. Og så mødte jeg Thomas for fire år siden, hvorefter det for alvor tog fart. Nu bruger vi al vores tid på at sanke, studere urter og lave mad. Vi er meget ekstreme og har 400 syltede glas i vores lille københavnerlejlighed. Jeg har sat ekstra hylder op i coronatiden. Vi løber ikke tør for mad foreløbig.”

Hvad oplever du, at dine kursusdeltagere får ud af at være på sanketur?

De fleste ved godt, at man godt kan spise brændenælder, men hvad kan man ellers spise - og hvordan tilbereder man det, så det bliver lækkert? Det er mange i tvivl om. Det jeg hører fra folk er, at de bliver inspireret til at lave noget andet mad, end de plejer. Nogle er kørt galt i hverdagsmad og får øjnene op for, at man kan lave enormt meget af de grønne urter, man ellers ikke skænkede en tanke. Vi giver også mange spisetips. For eksempel, hvad man gør, hvis de urter man sanker bliver slatne? Så blender jeg dem med smør og fryser dem ned. Og så kan de tages op til en bagt kartoffel eller steak. Generelt bliver der kortere fra skovbund til mund.

Hvad betyder det at sanke?

Sankning er en fællesbetegnelse for jagt og samling, og det omfatter både at opleve, søge, samle, plukke, skære eller klippe spiselige ting, der vokser vildt i naturen. Det kan være blomster, svampe eller tang fra stranden, men det kan også være bær og frugter fra skoven. Man kan sanke i alle kroge af landet, og hele året kan der findes spiselige ting i naturen.

Hvis man står i en skov, hvad kan man så finde af lækre sager?

“I skoven gemmer der sig nogle af de større planter med meget volumen. Hele året, men særligt i efteråret, er der alle svampene. Så er der også rønnetræerne. Bladene smager af marcipan og er vidunderlige til desserter. Også brændenælderne er gode at sanke, for de er fulde af vitaminer som A, B og C-vitaminer og mineraler som calcium, magnesium og jern. Brændenældesuppe er en favorit hos mange, men tit bliver den lavet alt for vandet. Konsistensen skal være tyk som en kartoffel-porresuppe. Husk fond og eddike og top det med et pocheret æg. Så har du den fede umamioplevelse med fra den blødende blomme. Brændenælder kan også bruges til madpandekager, spinatvafler og smoothies. Du kan også grille dem. Eller smide dem på panden som spinat. Put olie på og giv dem hård varme. Eller spis dem tørrede i brød. Jeg spiser dem ofte som grøntsag, og så tænker jeg altid, ej hvor er jeg bare sund. De skal bare varmes op i 30 sekunder, så brænder de ikke mere.

Se vores sommerhuse tæt på skov

Hvad må man sanke i den danske natur?

I den danske natur må man sanke til eget forbrug på offentlige arealer. Det vil altså sige, at man kan samle svampe, plukke bær og nødder i skoven helt lovligt. Allerede i 1241 blev det vedtaget, at “man må samle det, man kan have i sin hat”, og dette princip gælder stadig. Reglen er nu bare, at du må samle, hvad du kan have i en lille pose. Tanken er, at man skal tænke på naturen og den næste der kommer forbi, når man sanker.

Hvad kan man finde af lækre sager på stranden?

Tag ud til de strande, vi normalt undgår, fordi de stinker af tang. Det er de bedste at sanke fra. Der er typisk mange dejlige urter på stranden. Der er strandarve, som smager af agurkeskræl. Og strandkål, som dog er en smule truet. Man må godt plukke den, men ikke for meget. Generelt skal man tænke på, hvad man plukker, og hvad man skal passe på med at rovplukke. Strandmælde – strandens spinat – er også lækker. Den har en dejlig grøn og salt smag. Af de sjældne strandplanter, har vi salturt, som har en intens smag af hav og salt, når du tygger på den. Den er hårdfør og vokser på det, vi kalder saltengen. Områder, der jævnligt bliver overstrømmet af havet.

Salturt
Strandmælde
Strandarve (forår)
Strandarve (efterår)

Noget af det, vi også kan se er, at folk indretter deres sommerhus med ting, der er hentet i naturen; ravklumpen, konkylien og hulstenen. Mange har også et landkort og et søkort. Det er ting, der refererer direkte til lokalområdet, og det adskiller sig fra indretningen derhjemme. På den måde bliver det at være i sommerhus en slags eksotisk rejse, hvor man er ude og opleve ting og bærer minderne med hjem.

En af mine yndlingsblomster om sommeren er hybenrosen, som er i mange sommerhusområder. Den kan man lave en fantastisk sirup ud af.

Hvad kan man finde hjemme i sin have?

“Det kommer jo an på, hvilken have, man har. Men mange steder vil man over sommeren kunne finde skivekamille, som er en super survivor, der vil gro, hvor du træder. På en sti mellem fliserne kommer den gule blomst frem. Den smager og dufter af ananas og er en fantastisk plante at lave dessert og the på. Lad den trække i fløde og lav pannacotta på den. Man kan lave alt muligt ud af den: Pandekager, limonade og ceviche. En af mine yndlingsblomster om sommeren er hybenrosen, som er i mange sommerhusområder. Den kan man lave en fantastisk sirup ud af.”

Camilla Wegener
Written by Camilla Wegenerseptember 2021
To the story overview
Landfolk newsletter

Win your next adventure.
Sign up today.

Be the first to know about our newest, handpicked holiday homes

Get tips and inspiration for your next getaway

Win a Landfolk gift card of €460. We draw a winner every 3rd month

Your personal information will be handled in accordance with our privacy policy.

Get in touch

+45 39 39 32 02

Monday-Friday: 9 AM-5 PM
Saturday-Sunday: 10 AM-5 PM

Send us an e-mail
Secure payment
SofortVISAMastercardApplePayGooglePay

You can also split the payment and only pay 25% to secure your booking.

Danish companyAll included in one price
Excellent Trustpilot
Join our newsletter or follow us:
Landfolk A/S · Bülowsgade 68, 3 tv · 8000 Aarhus C · Denmark · VAT DK42074640