Landfolk

Sommerferie på Vestlandet: Dette er naturopplevelsene du ikke vil gå glipp av

Spisse tinder, dype daler og glitrende fjorder. Det er ikke tilfeldig at Vestlandet er en destinasjon mange drømmer om å besøke. I denne guiden finner du derfor alt du trenger å vite for å kunne skreddersy den perfekte sommerferien på Vestlandet – spekket med enestående naturopplevelser.

Opplev den bergtagende tindehovedstaden Åndalsnes

I enden av Romsdalsfjorden, med spisse tinder på alle kanter, finner dere Åndalsnes – som har blitt utnevnt som Norges tindehovedstad. Med områdene i nærheten av Åndalsnes som utgangspunkt kan dere kjenne på mestringsfølelsen i en lang rekke spennende aktiviteter.

Her er noen av det dere kan oppleve her:

  • Romsdalsstigen via ferrata er en luftig opplevelse du sent vil glemme. Her får dere, med både erfaren guide og trygg sikring opp de bratte fjellsidene, virkelig en opplevelse for livet. Det er Norsk Tindesenter som står for denne typen fjelltur, og de lover både kribling i magen og vind i luggen.
  • Romsdalseggen er en av de mest ikoniske, men også utfordrende, fjellturene du kan velge på Vestlandet, og er en fjelltur du bare kan gå når været tillater det, for store deler av selve turen går over den bratte eggen.
  • Rampestreken er et fantastisk utkikkspunkt som ligger 537 moh. og er perfekt for de som ikke ønsker å gå romsdalseggen, men likevel vil ha store deler av den nydelige utsikten man får på fjellet. Turen er godt tilrettelagt og er et godt alternativ for de som ønsker seg en kortere fjelltur, selv om den også er krevende.
  • Kajakk på Romsdalsfjorden med lokal guide gir dere mulighet til å oppleve fjell og fjord på en helt unik måte.
  • SUP på Istra elv er en opplevelse dere ikke vil gå glipp av. Den guidede turen tar dere gjennom nydelig landskap på den rolige, grønne elven.

Eventyrlige Lodalen

Spektakulært landskap, ville og vakre kontraster og fantastiske naturopplevelser er bare noe av det Lodalen har å by på, og danner en spennende ramme rundt ferien deres.

Her er noen av det dere kan oppleve her:

  • Lei kano, kajakk eller robåt og opplev det spektakulære landskapet fra den blågrønne fjorden, farget av isbreen som ligger i enden av dalen.
  • Helt innerst i Lodalen ligger Kjenndalsbreen, som er Jostedalsbreens laveste brearm. Her kan dere nyte synet av de imponerende fossene med blågrønt brevann.
  • Hvis fjellturer står høyt på ønskelista er Bødalsseter et godt utgangspunkt. I området finnes det nemlig alt fra enkle til svært krevende fotturer.

Jostedalsbreen Nasjonalpark

Jostedalsbreen er den største isbreen på det europeiske fastlandet, og isbreen utgjør omtrent halvparten av arealet av nasjonalparken, som også byr på trange, frodige daler, brusende fosser og ville elver. Det mektige landskapet er preget av imponerende kontraster og naturopplevelser som gir deg følelsen av å tre inn i en annen tid.

Her er noen av det dere kan oppleve her:

  • Brevandring på blåisen er en opplevelse for livet, og om vinteren kan man gå inn i blåisgrottene som danner seg under breen og se hvordan isen former berget under breen. Begge disse aktivitetene krever guide.
  • Om sommeren er det utallige fotturer med godt merkede stier, der hele familien kan være med på tur, samt utfordrende turer der melkesyren i lårene blir belønnet med fantastisk utsikt på toppen.
  • Padling og rafting er aktiviteter som virkelig er en spennende måte å oppleve de unike omgivelsene. Hvis du for eksempel kombinerer brevandring med en kanotur, får du virkelig oppleve på egen kropp hvordan vann og is former landskapet i nasjonalparken den dag i dag.
  • Hvis du vil kjenne adrenalinet pumpe ekstra hardt kan rafting i de ville elvene være en spennende opplevelse. Bare vær forberedt på å oppleve det iskalde brevannet på egen kropp.

Utforsk alle våre håndplukkede hytter i Norge

Surfeparadiset Hoddevik

Den enestående surfestranden i Hoddevik ved Stad på vestkysten av Nordfjord er et sted som ikke bare er verdt et besøk hvis man elsker å surfe, men også hvis man vil oppleve den fantastiske utsikten, oppleve fjellturene og bade i de brusende bølgene. Vær forberedt på smale, bratte og svingete veier. Hvis du drømmer om å oppleve Hoddevik er den nydelige hytta til Stein det perfekte utgangspunktet.

Her er noen av det dere kan oppleve her:

  • Begrav tærne i den kritthvite sanden, omkranset av høye fjellsider med utsikt til Stadhavet og bølgene som slår inn mot land og nyt en dag på stranda sammen.
  • Hoddevik er et yndet sted for surfere, og blir besøkt av surfere fra hele verden, sommer som vinter. Ta et surfekurs eller prøv dere alene hvis dere har erfaring.
  • Hoddevik er også utgangspunktet for den vakre fjellturen til Mosekleivhornet, en tur med fantastisk utsikt.

Aktiv sommer ved Hardangerfjorden

Brusende fosser, glitrende fjorder og bratte fjellsider. Hardangerfjordregionen er rett og slett noe som bare må oppleves. Her finner dere utfordringer for hele familien, bergtagende stillhet og helt unike naturopplevelser.

Her er noen av det dere kan oppleve her:

  • Trolltunga er en av de mest krevende og givende fjellturene på Vestlandet. Turen krever at du er i god form og det bør planlegges andre aktiviteter for familiens minste denne dagen.
  • Brevandring gir deg imponerende innblikk i naturkreftene og hvordan breene fortsatt former landskapet vårt. I Hardanger ligger nemlig Folgefonna, et område der du kan stå på ski midt på sommeren og prøve deg på både langrenn, snowboard og alpint.
  • Vøringsfossen ligger ved en av Norges dypeste daler, der du kan gå helt ut til kanten og la kraften fra den brusende fossen omfavne deg og overdøve resten av verden.
  • Hardanger byr også på noen av de vakreste frukthagene i hele landet og spesielt eplene herfra er helt spesielle. Når epletrærne blomstrer er Hardanger et enestående syn, akkurat som når de om høsten henger tunge med frukt – med utsikt til glitrende fjorder og høye fjell i bakgrunnen.

Når man reiser på en aktiv ferie er det ingenting som føles bedre enn å ha hytta som den koselige basen man kommer hjem til. Her kan dere senke skuldrene, slappe av og lade opp til en ny dag på eventyr. Enten du drømmer om tradisjonell, norsk hytteromantikk, seterfølelsen i en ekte tømmerhytte eller en moderne perle med sans for vakre naturmaterialer er det mange hytter å velge mellom. En hytte med fantastisk utsikt over det vakre fjellandskapet eller en nydelig, personlig hytte der du våkner med utsikt til skogen er den perfekte basen for en aktiv ferie sprengfull av eventyr for store og små.

Enestående fjellturer på Vestlandet

Fjorder, fjell og enestående utsikt. Det er ikke uten grunn at Vestlandet er det mange turister forbinder med Norge. Her er naturopplevelsene kontrastfulle og intense, og fjellturene er ikke en unntakelse fra dette. Her er det viktig å pakke sekken riktig, følge rådene fra de lokale guidene og holde deg oppdatert på værmeldingen.

Turene på denne listen er noen av de mest ikoniske turene på Vestlandet – krevende turer som belønnes med bergtagende utsikt du ikke finner noe annet sted:

  • Preikestolen ligger 604 meter over Lysefjorden og er blant Norges mest kjente fjellturer. Dette er en middels krevende tur som du bør beregne 4 timer på å fullføre. Turen kan oppleves fra april til oktober/november. Det er flere flotte Landfolk-hytter som kan være familiens basecamp – enten dere ønsker dere tradisjonell sommeridyll eller elegant og moderne luksus.
  • Romsdalseggen er en storslått fjelltur med utsikt til Romsdalsfjellene Kongen, Dronninga, Store Trolltind og ikke minst den majestetiske trollveggen. Her strekker sesongen seg fra juni til september, og den krevende turen er 10,3 km med lang med en stigning på 970 meter. Det kreves derfor at du er i god fysisk form, ikke har spesielt høydeskrekk og sjekker værmeldingen. Turen tar 7-8 timer og egner seg ikke spesielt godt til barn.
  • Trolltunga er uten tvil en av de mest spektakulære fjellformasjonene i landet vårt, og svever ikke mindre enn 770 meter over Ringedalsvatnet. Turen tar 10-12 timer og krever at du er i god form og har skikkelig turutstyr og selv om stien er god og solid består områdene rundt Trolltunga av bratte klipper uten gjerdes, så vær ekstra forsiktig. Sommersesongen er fra juni til september og det anbefales at du starter tidlig og går med en guide.
  • Kjerag og Kjeragbolten er et populært mål ikke bare for de som vil på fjelltur, men også for basehoppere og fjellklatrere. Kjerag rager hele 1084 meter over havet og er den høyeste fjelltoppen i Lysefjorden. Dette er en krevende tur selv for erfarne turgåere og tar fra 6-10 timer. Det anbefales at du går turen sammen med en guide. Den arkitektoniske perlen til Christian og Kathrine er et fantastisk sted å være på hyttetur hvis dere vil gå denne nydelige turen.

Sunnmørsalpene

Hvis du vil reise til Vestlandet, er de enestående toppturene i Sunnmørsalpene noe du ikke vil gå glipp av. Det er mange fjellturer i Norge, men fjellene på Sunnmøre er noe helt for seg selv. Toppene i dette området har siden 1800-tallet tiltrukket seg fjellfolk fra hele verden, som ville oppleve og la seg fascinere av de imponerende fjellene som stiger rett opp fra de dype fjordene. Her reiser spisse fjell seg på rad og rekke, så det er bare å velge.

Her er noen av de vakreste fjellturene i Sunnmørsalpene:

  • Dalegubben ligger 1.344 moh. og belønner deg med en av de vakreste utsiktene i Sunnmørsalpene mot Hjørundfjorden og de andre toppene i området. Den nydelige hytta til Kristin befinner seg midt i smørøyet når det kommer til vakre fjellturer, som blant annet Dalegubben og er et opplagt valg hvis dere vil gå denne turen.
  • Slogen er en enestående fjelltur og ligger med sine pyramidelignende formasjoner hele 1.564 moh. med bergtagende utsikt over fjord og fjell. Book den enestående hytta til Kjetil og Elin for å virkelig oppleve alt området har å by på.
  • Kolåstinden er en krevende fjelltur i Sunnmørsalpene og ligger med sine mektige 1.432 moh. og kan besøkes både sommer og vinter.
  • Fingeren, som ligger 1.180 moh., byr på spennende utfordringer både sommer og vinter og den stolte toppen står med nydelig utsikt over området.

Her kan dere virkelig oppleve enestående natur og bergtagende utsikt, og området er derfor et populært område å ha hytte. Hvis enestående utsikt over fjellet, koselig, tradisjonell atmosfære eller moderne luksus står øverst på ønskelista, er det flere vakre hytter å velge mellom i området.

Steder du bør besøke på veien

Naturopplevelser er ikke alt, selv om vi vil tørre å påstå at de er mer enn imponerende nok til å danne rammen rundt ferien deres. Turen dit er også en del av reisen, og her er noen av de stedene og opplevelsene vi håper dere besøker på veien dit dere skal.

  • Atlanterhavsveien – som er kåret som en av de vakreste veiene i verden, der dere kjører helt ute i havgapet. Her er det mange flotte steder å stoppe og vakre ting å oppleve langs veien.
  • Raumabanen – en av Europas vakreste togreiser.
  • Trollstigen – en av de mest ikoniske veiene i Norge, der du snirkler deg opp den bratte fjellsiden på en smal, svingete vei og blir belønnet med enestående utsikt på toppen.
  • De fire fossene i Husedalen - på veien fra Kinsarvik til Hardangervidda ligger de fire flotte fossene tett etter hverandre.
  • Trollveggen – er Nord-Europas høyeste, loddrette fjelltur og har den lengste klatreruta i Europa.
  • Moldejazz – en jazzfestival som finner sted i Molde i juli hvert år.
  • Mardalsfossen - en imponerende foss, som ligger som belønning i enden av en 2 km lang merket sti. Hvis dere vil tilbringe mer tid i dette vakre området er den flotte hytta til Cathrine og Stig, som hviler på svaberget helt nede ned havet, perfekt.
  • Fiskeværet Grip – et av Norges vakreste fiskevær, langt ute i havgapet.
  • Renndølsetra i Innerdalen – der dere kan nyte tjukklefse, klippfisk og kanskje verdens beste blåmuggost.
  • Smøla – øya der hav møter himmel og dere kan oppleve en av verdens tetteste bestander av havørner.
  • Fiskeværet Veiholmen – et nydelig fiskevær midt ute i storhavet.

Utforsk Landfolk-hytter i Norge

Guro Sofie Ulsaker Nordahl
Skrevet av Guro Sofie Ulsaker Nordahljuni 2023
Utforsk alle Landfolk Stories
Landfolk newsletter

Vinn ditt neste eventyr.
Registrer deg i dag.

Vær den første som får vite om de nyeste, håndplukkede hyttene våre

tips og inspirasjon til din neste ferie

Vinn et Landfolk-gavekort på 5000 kr. Vi trekker en vinner hver 3. måned

Din personlige informasjon vil bli behandlet i samsvar med vår personvernerklæring.

Kontakt oss

+45 39 39 32 02

Mandag-fredag: 9-17
Lørdag-søndag: 10-17

Send oss en e-post
Sikker betaling
VippsVISAMastercardApplePayGooglePay

Du kan også dele opp betalingen og betale kun 25% for å sikre bookingen din.

Dansk selskapAlt inkludert i én pris
Enestående Trustpilot
Abonner på vårt nyhetsbrev eller følg oss på:
Landfolk A/S · Bülowsgade 68, 3 tv · 8000 Aarhus C · Danmark · CVR DK42074640